Huisvesting

Informatie voor wie een huis of een appartement wenst te huren of te kopen in Denemarken.

  1. Laatst bijgewerkt op

Indien u een huis of een appartement wenst te huren of te kopen in Denemarken, kunt u het volgende ondernemen:

  • Raadpleeg de Deense kranten, ook de lokale kranten kunnen nuttig zijn.
  • Of plaats zelf een advertentie.
  • Raadpleeg het internet.
  • In de Deense gouden gids. Namen en adressen van makelaars vindt u er onder de rubriek: “ejendomsmaeglere”.

Indien u een huis of een appartement wenst te huren, doet u er goed aan om vooraf een nauwkeurige gebrekenlijst op te stellen. Deze lijst wordt ondertekend door de huurder en de eigenaar. Als de eigenaar de gebrekenlijst niet zelf kan ondertekenen is het belangrijk dat deze een volmacht geeft aan een ander persoon, zo voorkomt u dat de gebrekenlijst (juridisch bindend als aanhangsel bij een contract) niet werd ondertekend door de eigenaar. Een makelaar kan bij de oplevering aanwezig zijn, maar zal zelden een gebrekenlijst tekenen.

Onderhuur is niet ongebruikelijk in Denemarken, zeker voor huurperiodes van kortere duur. Bij onderhuur heeft de huurder bijna geen rechten en kan van dag tot dag op straat worden gezet. Je gaat het beste eerst na of de verhuurder die vermeld staat in het huurcontract daadwerkelijk de eigenaar is van het huurpand. Dit kunt u doen door navraag te doen bij het plaatselijke kadaster.

EU-inwoners die in Denemarken een huis wensen te kopen:

Opdat u in Denemarken zou kunnen wonen en verblijven, is er een EU-verblijfsvergunning vereist (EU-opholdsbevis). Die kunt u verkrijgen indien u kunt aantonen dat u over een bepaald kapitaal beschikt, enz. Voor meer informatie hierover dient u contact op te nemen met een van de ‘statsforvaltninger’ (staatsadministraties), afhankelijk van de regio waarin u gaat wonen. De contactgegevens kunt u hier terugvinden

Indien u, als onderdaan van de EU, een huis in Denemarken gaat kopen dat tevens als permanente verblijfplaats dienst doet, heeft u geen toestemming nodig van het Deense Ministerie van Justitie:

Justitsministeriet
Slotholmsgade 10
1216 Kopenhagen K
Denemarken
Tel: +45 72 26 84 00
Fax: +45 33 93 35 10
E-mail: jm@jm.dk

Het wordt ten sterkste aangeraden om contact op te nemen met de Deense autoriteiten alvorens te beginnen met de aankoopprocedure, aangezien de voorwaarden op elk ogenblik kunnen wijzigen.

Meer inlichtingen over de Deense hypotheken vindt u op www.realkreditraadet.dk